Boeken

Ik schrijf boeken, boekartikelen, krantenartikelen, tijdschriftartikelen, gedichten, boekrecensies, levensboeken en columns. Ik ben erg nieuwsgierig en breed georiënteerd; ik vind het leuk om steeds nieuwe terreinen te ontdekken. De mens in al zijn facetten vormt wel een constante in deze.

Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? – Humor in de internationale Holocaustliteratuur

Mag je lachen om de Holocaust? Deze vraag staat centraal in Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? Aan de hand van een aantal baanbrekende romans bespreekt Channa Kalmann hoe het gebruik van humor in de Holocaustliteratuur in de loop der jaren is verschoven. Van humor met een agressieve en boosaardige ondertoon in de jaren direct na de oorlog, naar vlammende satire in onze huidige tijd.

Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? geeft een staalkaart van ongeveer 65 jaar Holocaustproza. Het is geen pleidooi om te lachen om de Holocaust, maar wel om humor serieus te nemen. Humor tast sociale en morele grenzen af, kan taboes doorbreken, pijnlijke onderwerpen aansnijden en als uitlaatklep dienen. Kalmann concludeert dat humor zeer goed kan werken in literatuur over de Holocaust, zolang deze maar stil valt voor de daadwerkelijke vernietiging van de joden. De Holocaust zelf staat geen lachen toe.

Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? – Humor in de internationale Holocaustliteratuur

Channa Kalmann Uitgeverij Aspekt 2013 412 pagina’s € 19,95

Je kan het boek hier bestellen.

Nooit iets cadeau gekregen – Succesvolle mensen uit een volksbuurt

In Nooit iets cadeau gekregen komen mensen aan het woord die opgegroeid zijn in de bekende Amersfoortse volksbuurt Soesterkwartier en die ondanks (of misschien wel dankzij) hun afkomst succesvol zijn geworden. Ze hebben op jonge leeftijd geleerd om te knokken, en zijn door hun ouders aangemoedigd om alles uit zichzelf te halen. De portretten in dit boek laten zien dat de spreekwoordelijke dubbeltjes best kwartjes kunnen worden.

Het Soesterkwartier heeft een aantal bekende Nederlanders voortgebracht. Mensen zoals wijnboer Ilja Gort, arts en schrijver Ivan Wolffers, zangeres Conny Vink, Kermisklant Coby van Voskuylen-Mol en operettekoning Johan Heesters. Maar succes zit ‘m niet in beroemdheid of geld alleen. Ook duivenkampioen Teus Blankensteijn, huidspecialiste Hannah Hakze en de sociaal bewogen onderwijzer Dirk Struijk zijn voorbeelden van succesvolle Soesterkwartierders.

Emeritus-predikant Carel ter Linden: “Wat een warm boek over een bijzondere buurt!”

Oud-minister Ella Vogelaar: “Deze inspirerende verhalen laten zien dat het kan: van een dubbeltje een kwartje worden en trouw blijven aan waar je vandaan komt. Chapeau!”

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius: “Deze échte verhalen van mensen die opgroeiden in een bijzondere wijk, geven kleur aan de rijke historie van Amersfoort en van het Soesterkwartier.”

Nooit iets cadeau gekregen – Succesvolle mensen uit een volksbuurt

Channa Kalmann Uitgeverij Weerdsluis 2010

144 pagina’s gebonden € 14,50

Je kan het boek hier bestellen.